Ikke betal med norske kroner i utlandet!

Publisert: Tirsdag 24. februar 2015 av Rune Nikolaisen
Kategori: forbruker
Får du valget: Ikke betal med norske kroner i utlandet...
Får du valget: Ikke betal med norske kroner i utlandet...

Mange nordmenn ute på reise lurer på om det er mest lønnsomt å gjøre opp for seg i utenlandsk/lokal valuta eller i norske kroner hos butikker og spisesteder som gir deg muligheten til å velge når du skal betale. Å betale med norske kroner i utlandet kan imidlertid fort bli en dyr lærepenge. Ekspertene er nemlig ikke i tvil, lokal valuta vil alltid lønne seg!

Forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea forklarte til Aftenposten at grunnen til dette fenomenet, er at hvis du velger å betale i norske kroner, så er det butikken eller utsalgsstedet som bestemmer kursen. De står dermed fritt til å bestemme bytteforholdet mellom norske kroner og den lokale valutaen. Den er som regel dårligere enn den du får fra VISA eller Mastercard, forklarte Warloe.

Butikkenes dårligere vekslingsrater skyldes ikke først og frems uvilje og et ønske om å presse kundene for mest mulig penger, men like mye at kredittkortselskapene som Visa og MasterCard har stordriftsfordeler. Dermed greier de å oppnå bedre vekslingsrater i kraft av sin størrelse enn det en enkeltstående butikk gjør.

Forbrukerøkonomen påpekte videre ovenfor Aftenposten at hun ikke har noe tall på hvor mye man potensielt kan tape ved å velge «feil» gjennom for eksempel en hel utenlandsferie. Men det er ikke urimelig å forvente at man kan få opp mot 10 prosent dårligere vekslingskurs enn det du ville fått av banken, og dermed betaler du tilsvarende mer for varen. Og jo mer du har handlet for, jo større blir dette i kroner og øre. 10 prosent av en handletur på 10 000 kroner er 1 000 kroner - en formidabel sum som er sur å se gå til spille i unødvendige merkostnader.

Også forbrukerøkonom Kristina Picard i Storebrand understreket ovenfor Aftenposten at du bør velge å betale i lokal valuta. Hun forklarte at om du velger norsk valuta, får du vekslingskursen der du handler, men det du vil ha er Visa eller kortutsteder sin veksklingskurs, for denne er alltid bedre. Regelen gjelder uten unntak. Picard kom også med et godt argument for å bruke kredittkort på utenlandsferie; hun mener det gir deg muligheten til å ha en separat økonomi for turen. Dermed slipper du å blande ferieutleggene sammen med hverdagsøkonomien, og det blir med en gang lettere å ha oversikt over utgiftene og hvor mye som er gått. Setter du opp et budsjett i forkant av turen, kan du enkelt følge med fortløpende. Videre påpekte Picard at et kredittkortet beskytter deg bedre på ferie fordi mange kredittkorttilbydere har reiseforsikring inkludert i kortet (for eksempel Bank Norwegian Visa og re:member MasterCard).

Du har i tillegg større trygghet om du skulle bli utsatt for svindel i løpet av utenlandsreisen, ettersom du med et kredittkort ikke trekkes for pengene direkte fra kontoen din, og du kan senere gå gjennom fakturaen fra kredittkortselskapet og sjekke at alt stemmer før du velger å betale. Oppdager du noe som du mener ikke stemmer eller er korrekt, kan du bestride kravet uten å betale før saken eventuelt er avklart. Uvedkommende får heller ikke direkte tilgang til pengene du har på konto, slik tilfelle vil være om du blir svindlet med et debetkort (populært kalt bankkort). Men har du opptrådt aktsomt (det vil si at du ikke har eksponert deg for unødvendig risiko), så får du uansett pengene tilbake fra banken.

Enten du handler med kortet i utenlandske butikker, eller tar ut kontanter i utlandet, påløper det ifølge Picard et valutapåslag; som regel på 1,75 prosent av beløpet. Velger du å ta ut penger, kommer det et uttaksgebyr i tillegg på de fleste kredittkortene (men ikke med Bank Norwegian Visa). Merk at for de aller fleste kredittkort så vil rentene begynne å løpe fra dag én ved kontantuttak i minibank. Hyppige uttak av kontanter blir derfor som regel mye dyrere enn å betale med kortet i butikken, i følge Picard. Det er derfor ikke noe å anbefale for dem som reiser på et stramt feriebudsjett.

Forbrukerøkonomene advarer også om å reise rundt med for mye kontanter på seg på grunn av faren for lommetyver. Orienter deg om grensen for hvor mye som eventuelt dekkes av tap i form av kontanter av reiseforsikringen i forkant av turen, så du vet hvor mye du eventuelt kan få igjen om du skulle være uheldig. Stort sett er beløpet begrenset til 3 000 til 5 000 kroner, noe som for de fleste destinasjoner bør være mer enn nok - så kan man heller ta ut i flere omganger.