Bør en ta julehandelen på kredittkortet eller ei?

Publisert: Fredag 24. oktober 2014 av Rune Nikolaisen
Kategori: forbruker
Er det smart å ta juleshoppingen på kredittkortet eller ei?
Er det smart å ta juleshoppingen på kredittkortet eller ei?

Vi nærmer oss jul, og butikkene har allerede begynt kjøpefesten som kjennetegner feiringen med å sette frem juleøl, julebrus, julemarsipan og andre tilhørende juleprodukter som er blitt symbolene på den moderne julen. En del er nok allerede i gang med å planlegge årets julegavehandel også. For ikke bare er det logistiske utfordringer med å kjøpe inn, og å få julepakkene sendt til alle landets kriker og kroker i tide, men det er også et økonomisk spørsmål; hvordan skal regnestykket gå opp?

Vi nordmenn er et gavmildt folkeslag. Vi gir så det svir. Bokstavelig talt. Vi setter gang på gang nye rekorder i julehandel. I 2013 brukte vi over 50 milliarder på julehandelen, i følge Dagsavisen. For 2014, er det estimert ny kjøperekord. I snitt kommer hver og en av oss til å svi av over 10 000 kroner på julen, her er våre tips til hvordan du kommer best mulig ut av julehandelen:

Utsett betalingen til februar

Det er også mange gode grunner til å gjøre julehandelen unna med kredittkort. De fleste kredittkort tilbyr nemlig en rentefri periode etter kjøpet på mellom 30 og 60 dager. Gjør du unna juleshoppingen i desember, vil du med andre ord kunne utsette betalingen helt til februar. Det lureste er dog å sørge for å betale inn litt på kredittkortgjelden fortløpende før den begynner å forrente seg. Betaler du en tredjedel av utgiftene til juleferingen i desember, en tredjedel i januar og en tredjedel i februar, blir det både rente- og gebyrfritt, men også mye enklere å håndtere utgiftene. En annen stor fordel med å bruke kredittkort til julehandelen, er cashback-rabatt. Mange kredittkort tilbyr nemlige ulike cashback-rabatter i ulike kategorier som gjør julehandelen litt rimeligere.

Cashback-rabatt på matvarebutikker

Mat og jul hører sammen. Enten du foretrekker, ribbe, pinnekjøtt, lutefisk, grønnsaker eller Pizza Grandiosa, er kun det beste godt nok for julaften og de påfølgende dagene. Det mest opplagte valget er kredittkortet Ikano Bank Visa, du får nemlig 4% cashback rabatt på matvarebutikker med dette kortet i desember. Kortet har dog en maksrabatt på 5 000 kroner per kort per kalenderår, så for storhandlende familier burde flere voksne ha egne kort for å utnytte rabatten maksimalt. Og vi presiserer; det er ikke kun på matvarer rabatten gjelder, men på matvarebutikker. Det vil si innkjøp av julebrus, julegodteri, juleblader og juleøl også vil komme inn under rabattordningen til Ikano Bank Visa.

Cashback-rabatt på elektronikk

Elektronikk har lang tradisjon i Norge for å dominere julegavehandelen, såvel som ønskelisten til de håpefulle. Forbrukerelektronikk topper listen over fysiske gaver, og nesten 30 prosent av den norske befolkningen ønsker seg harde pakker til jul, kunne administrerende direktør i Stiftelsen Elektronikkbransjen, Jan Røsholm fortelle til Dagbladet i forbindelse med fjorårets julefeiring. I år slippes det ikke noen nye TV-konsoller rundt årets julefeiring, men de nyankomne iPhone-modellene, ulike nettbrett, flatskjermer og datamaskiner vil nok være å finne under mangt et tre også i år. Om du planlegger innkjøp av elektronikk, kan du glede deg over at Ikano Bank Visa gir deg 5% cashback rabatt på elektronikk i hele november. Vær oppmerksom på at dette tilbudet fint kan brukes til å forhåndsbestille elektronikkprodukter som slippes nærmere jul.

Går du glipp av november-tilbudet til Ikano Bank Visa, eller synes november er ganske enkelt for tidlig til å begynne julegaveinnkjøpene, kan du vurdere Flexi Visa. Flexi Visa gir deg selv mulighet til å velge hvilken kategori du vil ha deres cashback rabatt i. Et av alternativene er elektronikk. Rabatten gjelder hele året, men er som sagt begrenset til den kategorien du har valgt. Du kan riktignok endre kategori en gang i måneden.

Cashback på klær og sko

Klær og sko er en annen populær julegave. 9,5% svarte i en undersøkelse gjort for Framtiden i våre hender i 2013, at de foretrakk myke pakker under treet. Og selv om myke pakker er de som byttes oftest i følge næringen selv, er det fortsatt både nyttig og flott å få klær og sko i julegaver både for store og små. Og ikke bare er klær og sko viktig som julegaver, men om finstasen er slitt eller utvokst, vil det også være på høy tid å få ordnet seg med skikkelig bekledning for julen. Da er det greit å kunne benytte rabatter. Det er to kredittkort som gir deg rabatter på klær og sko spesifikt. Det ene kredittkortet er 365 Privat MasterCard. 365 Privat MasterCard gir deg 3,65% cashback rabatt på klær og sko. Et annet alternativ er å bruke Flexi Visa som lar deg velge en kategori å få cashback rabatt i - deriblant cashback rabatt på klær og sko. Slik blir du flott og fin for en litt rimeligere penge.

Cashback-rabatt på bensin og diesel

Jul betyr for mange samling av storfamilien. Og når storfamilien skal samles, betyr det at noen må flytte på seg. Ofte med bil. Norges beste bensinkort er uten tvil 365 Privat MasterCard som kombinert med bensinstasjonenes egne fordelsprogrammer, Trumf og kredittkortets egen 30 øre pluss 3,65% cashback rabatt på bensin og diesel, gjør at kortet er et kvantesprang bedre enn de stasjonsspesifikke kredittkortene som for eksempel Shell MasterCard og kredittkort som profilerer seg sterkt på bensin som for eksempel re:member MasterCard og Flexi Visa. Total besparelse per liter kommer fort over 80 øre om du handler med 365 Privat MasterCard - noe som fort blir anseelig sum. Eksempelvis er det knappe 500 kilometer kjøretur mellom Oslo og Trondheim. Med et moderat forbruk på 0,7 liter per per kilometer, og en rabatt på 80 øre per liter, vil du på denne kjøreturen alene spare 560 kroner om du betaler for bensinen med et 365 Privat Mastercard.

Cashback-rabatt på flybilletter

Ikke alle kan eller liker å legge ut på lengre kjøreturer til lyden av Chris Rea’s umiskjennelige toner av ”Driving home for Christmas”. Er du en av de som foretrekker eller tvunget til å legge ut på flytur, er det fortsatt gode muligheter om du kunne tenke deg å betale med et kredittkort. For drøyt halvparten vil det bety en flyreise med Norwegian, som i følge Wikipedia har 50% markedsandel i Norge.

For flyreiser med Norwegian, er det best å bruke Norwegian Bank Visa. Faktisk kan du vurdere å spare opp til din egen flybillett med å ta i bruk Norwegian Bank Visa allerede nå. Du får nemlig 1% av alle varekjøp du gjør med ditt Norwegian Bank Visa kreditert som “bonuspoeng” (kalt cashpoints) som kan betale hele eller deler av Norwegian-flybilletten din. For Norwegian-reiser, er cashback rabatten på mellom 2% og 20% avhengig av destinasjon og billettype. Fortsatt penger! Eventuelt kan du vurdere Flexi Visa som gir deg 4% cashback rabatt på flybilletter i kroner og øre, men hvor du må velge å få rabatten på flybilletter før du kjøper - pass på!

Reiser du med SAS eller Widerøe som har den andre halvparten av det norske innenriksmarkedet, er ikke svaret like opplagt. Du kan egentlig velge, avhengig av hva som er viktig for deg. Om du uansett har et SAS EuroBonus American Express Classic, SAS EuroBonus American Express Premium eller SAS EuroBonus American Express Platinum kort, kan dette fint benyttes. Om du ikke har det, er det antakeligvis noe du heller ikke vil gå i pluss på ettersom kortet i all hovedsak lønner seg for deg som flyr mye eller har svært høy omsetning på kortet ditt. Den store fordelen med SAS EuroBonus American Express kredittkortene er nemlig en gratis ledsagerbillett som i praksis er en 2 for 1 kupong; du får to bonusreiser til prisen av en. Det forutsetter imidlertid du tjener bonuspoengene på vanlig måte for at det skal bli en lønnsom affære.

Et alternativ er å bruke Bank Norwegian Visa som har en svært god reiseforsikring, og i tillegg gir deg 1% cashback i form av cashpoints. Et annet alternativ er Shell MasterCard som gir deg 1% cashback i kroner og øre, men som ikke har reiseforsikring inkludert. Flexi Visa er et tredje alternativ. Dette kortet gir som sagt 4% valgfri cashback rabatt. Velger du å bruke 4% cashback rabatten på flybilletter, vil du komme best ut av det om du reiser med SAS. Gevinsten må dog måles opp mot hvor du ellers kunne brukt rabatten (som er klær & sko, drivstoff, elektronikk eller sportsutstyr).

God jul - men husk dette:

Husk dog å ikke bruke mer penger enn du har råd til. Julen trenger ikke å være rådyr for å bli fin, men det er hyggelig å kunne sette litt ekstra pris på seg selv og de man er glad - også selv om økonomien skulle være stram. Ha en klar plan for hvordan du tenker å betale tilbake pengene du bruker med kredittkortet før du bruker, og sett opp et budsjett for hvor mye du skal bruke på de ulike tingene.

Det kan også være lurt å si opp kredittkortene du bare tenker å bruke for julen, etter desember er over. Det er helt kostnadsfritt og enkelt å gjøre. På den måten får du raskere oversikt over hvilke kredittkort du skylder penger, og hvilke som kan brukes. Og med disse formanende ordene gjenstår det bare å si god jultid fra oss i redaksjonen!